Η λέξη yoga προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα ‘yuj’, που σημαίνει ‘συνδέω’, ‘ενώνω’, ‘συγκεντρώνω την προσοχή μου σε’. Η λέξη hatha yoga προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις “ha” (“σημαίνει φεγγάρι”) και “tha” (σημαίνει “ήλιος”). Πιο συγκεκριμένα, είναι η άσκηση πειθαρχίας της νόησης, του μυαλού, των συναισθημάτων, της θέλησης με σκοπό την καλλιέργεια ενός ισορροπημένου ψυχικού κόσμου, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ασκούμενο να ανταποκρίνεται εξίσου σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Όταν κάνουμε πρακτική yoga, εστιάζουμε στην αναπνοή και την κίνηση. Αυτό μας χαρίζει συναισθήματα ευγνωμοσύνης και γαλήνης τα οποία τα βιώνουμε και αφού τελειώσουμε την πρακτική.

Κάνοντας πρακτική το πρωί, βοηθάμε τον εαυτό μας να παραμείνει πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα. Κι έτσι είμαστε πιο έτοιμοι να αναγνωρίζουμε τα καλά που συμβαίνουν. Η καθιέρωση μιας πρωινής συνήθειας είναι πιο εύκολη από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Σκεφτείτε πόσο εύκολα έγινε συνήθεια ο πρωινός καφές στη ζωή σας. Η yoga, και γενικότερα η κίνηση κατά τις πρωινές ώρες, βοηθά πολύ το μεταβολισμό. Γιατί αυτός ξεκινάει με δράση και καύση. Η πρωινή yoga ζεσταίνει και προετοιμάζει το φυσικό σώμα έτσι ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί μέσα στη μέρα. Κάνει καλό  στην καρδιά, μειώνοντας την πίεση και  τη χολεστερόλη. Δυναμώνει τα οστά και τους συνδέσμους και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

*δήλωση συμμετοχής στη γραμματεία (τηλ.: 2130383611, email: center@athensyoga.gr)

 

Πηνελόπη Γαβριλάκη

Η Πηνελόπη Γαβριλάκη ασχολείται με την ψυχική και φυσική υγεία από το 1999. Εκπαιδεύεται διαρκώς ως δασκάλα yoga, θεραπεύτρια μασάζ και λογοθεραπεύτρια.

Η ίδια πιστεύει στην αυτόνομη ανάπτυξη του ατόμου και της οικογένειας ανεξάρτητα από εξωτερικούς κρατικούς και εκπαιδευτικούς παράγοντες. Προάγει με τη δουλειά, την εκπαίδευση και την πρακτική της, το ατομικό και το οικογενειακό ευ ζην αλλά και επενδύει στη δική της προσωπική εξέλιξη.

Θεωρεί ότι η δουλειά της, ως δασκάλα yoga, προσφέρει στον εαυτό της αλλά και τον κόσμο γύρω της, μια αφορμή για αλλαγή, καθώς πιστεύει ότι η ζωή είναι η ίδια μία διαρκής αλλαγή. Μία διαρκής εξέλιξη. Βασίζει τα μαθήματα και την  πρακτική της στην πίστη και πεποίθηση ότι «είμαστε όλοι ένα, είμαστε όλοι αγάπη» και χαίρεται όταν αυτό το μεταδίδει ή το μοιράζεται.

Είναι πιστοποιημένη δασκάλα Hatha Yoga και Partner Yoga από τη Yoga Alliance, Baby Yoga και S.M.A.R.T. Yoga από την Birthlight, Infant Massage από τον IAIM, Kids Yoga και Teen Yoga από τη YogaBeez, Traditional Thai Yoga Massage από το Sunshine Network.

Παράλληλα δεν εγκαταλείπει τη λογοθεραπευτική της ιδιότητα, καθώς όλα τα παραπάνω συγκλίνουν και αναπτύσσονται μέσω της αναπνοής και της επαφής. Θεωρεί ότι η επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό, η επαφή με τη φύση και η επαφή με τους άλλους ανθρώπους είναι ο πιο ευχάριστος και ουσιαστικός δρόμος προς την εξέλιξη, την ολοκλήρωση, την ευδαιμονία. Και ο δρόμος αυτός ξεκινάει πάντα από μέσα μας.

‘Μακάρι η φωτιά που διέπει τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τη σχέση μας με τους άλλους και τη σχέση μας με το Θείο να κάψει ό,τι δε χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να ζήσουμε όλοι σε ευρύτερη αρμονία και ειρήνη’

Vasudhaiva kutumbakam
Είμαστε όλοι οικογένεια