Διαλέξεις Φιλοσοφίας με τη Νάνσυ Χιτζανίδου

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 13.00-16.30

Ιστορία της Γιόγκα

Ένα ταξίδι στη συναρπαστική Ιστορία της Γιόγκα, που θα μας μεταφέρει σταδιακά από μία από τις πρώτες κοιτίδες του ανθρώπινου πολιτισμού -την κοιλάδα του ποταμού Ινδού- με τους εμπνευσμένους  Υμνους  των Βεδών και Ουπανισάδων, στις διδασκαλίες των μεγάλων Επών Μαχαμπαράτα κι Ραμαγιάνα, από εκεί στον εσωτερικό έλεγχο της Raja Yoga του Patanjali, κατόπιν στην εμβάθυνση της Βεδαντικής σκέψης, και στον γεμάτο αγάπη για τη Ζωή κόσμο της Τάντρα. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την σύγχρονη Γιόγκα, όπου η προαιώνια αυτή παράδοση, ερχόμενη σε επαφή με τον Δυτικό κόσμο, μεταφράζεται στην ποικιλότητα και την πολυμορφία της σύγχρονης γιογκικής πρακτικής. 

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 13.00-17.00

Βέδες και Ουπανισάδες 

Μία επαφή με την αρχαία και βαθιά διαισθητική σοφία των Βεδών, όπου η ανάγκη του ανθρώπου να ορίσει τον εαυτό του σε σχέση με τον Κόσμο και το Θείο, εκφράζεται με συμβολικό τρόπο, με ύμνους και τελετουργικά. Οι ύμνοι αυτοί, εκφράζουν πλήρως τη μορφή της διαλογιστικής εσωτερίκευσης που αποτελεί τη βάση της Γιόγκα.  Η Βεδική αποκάλυψη ολοκληρώνεται με τα ποιητικά έργα των Ουπανισάδων, όπου η εξωτερική τελετουργία μετατρέπεται σε βαθιά εσωτερική, με τη μορφή του διαλογισμού. Οι Ουπανισάδες, ύμνοι και κείμενα απαράμιλλης ομορφιάς, συνοψίζουν την εσωτερική σοφία των Βεδών, και  έρχονται να δώσουν απάντηση στα προαιώνια ερωτήματα του ανθρώπου, όπως: Τι είναι η ζωή και ο θάνατος, ποια είναι η φύση του ανθρώπου, ποια του θεού, και ποια του πραγματικού κόσμου. Θα αφεθούμε στην έμπνευση ορισμένων από τα σημαντικότερα αποσπάσματά τους.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 13.00-16.30

Βhagavad Gita 

Η Βhagavad Gita, αναπόσπαστο τμήμα του μυθικού Ινδικού Επους «Μαχαμπαράτα», και ίσως το πιο αγαπημένο κλασσικό ινδικό κείμενο, έχει ως θέμα την έξοχη πνευματική διδασκαλία της Γιόγκα που δίνει ο Κρίσνα στον ένδοξο ήρωα και μαθητή του Άρτζουνα, εμψυχώνοντάς τον στη μάχη του καλού ενάντια στο κακό. Αυτό εξηγεί γιατί η Γκίτα, μια ιερή γραφή ηλικίας 2.300 ετών, διατηρεί τη διαχρονικότητά της μέσα στους αιώνες, και αναδεικνύεται σε έναν οδηγό που μας διδάσκει πώς να κάνουμε πράξη τον ορισμό της Γιόγκα ως «επιδεξιότητας στη δράση», και πώς να κινούμαστε με τη μέγιστη δυνατή Χάρη, μέσα στις πλέον δύσκολες καταστάσεις. 

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 13.00-17.00

Yoga Sutra του Πατάντζαλι 

Τα Yoga Sutra του Ινδού σοφού Πατάντζαλι θεωρούνται η επιτομή της Γιόγκα, καθώς περιέχουν σε 195 στίχους το σύνολο και την ουσία της αρχαίας διδασκαλίας της, η οποία μέχρι τότε μεταδιδόταν αποκλειστικά μέσω προφορικής παράδοσης, από δάσκαλο σε μαθητή. Με το περίφημο αυτό έργο του, ο Πατάντζαλι έριξε φως στη λειτουργία του νου,  και προσδιόρισε με απόλυτη επιστημονική ακρίβεια το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το ανθρώπινο ον, προκειμένου να συνειδητοποιήσει την αληθινή του φύση και να απελευθερωθεί από τον πόνο.  Η περιήγησή μας στα Yoga Sutra, θα μας επιτρέψει μια γνωριμία με  την περίφημη αυτή πραγματεία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε ασκούμενο στην πρακτική της Γιόγκα.

Σάββατο 19 Ιανουρίου 13.00-16.30

Tantra

Μια περιήγηση στον κόσμο της Tantra: έναν πλούσιο κορμό μη-δυιστικών φιλοσοφικών ρευμάτων, διδασκαλιών και  πρακτικών, που έκαναν την εμφάνισή τους τον 4ο αι. , και βλέπουν τον κόσμο ως μια εκδήλωση της εγγενούς ελευθερίας της Απόλυτης Συνειδητότητας. Η Δημιουργία, έτσι, στην θετική προς τη ζωή Ταντρική φιλοσοφία, βιώνεται από τον ασκούμενο ως ένας αέναος χορός των  δύο κοσμικών αρχών: του Shiva -της αιώνιας Επίγνωσης-  και της Shakti,  της Δημιουργικής Δύναμης.

Κυριακή 20 Ιανουρίου 13.00-17.00

Hatha Yoga Pradipika

Η Hatha Yoga Pradipika του γιόγκι Svatmarama, είναι το κλασσικό, αρχαιότερο και γνωστότερο εγχειρίδιο της Hatha Yoga, της ταντρικής αυτής γιογκικής Σχολής που χρησιμοποιεί το σώμα, και κυρίως, τη ζωτική του δύναμη, ως ένα όχημα προς  την αυτοπραγμάτωση. Μέσα από πρακτικές όπως Kriya, Asana, Pranayama, Mudra, Bandha, και διαλογιστικές τεχνικές, τα τέσσερα κεφάλαια της  της Hatha Yoga Pradipika -όπως δηλώνεται στον πρώτο της στίχο- γίνονται μία κλίμακα προς την υπέρτατη Raja Yoga, την απόλυτη ένωση σώματος, νου και πνεύματος, και του Ατομικού με το Οικουμενικό.

Κόστος

25 ευρώ + ΦΠΑ το Σαββατοκύριακο

15 ευρώ + ΦΠΑ ανα συνεδρία

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Athens Yoga στο center@athensyoga.gr και το 2130383611.