Γιόγκα Αρχαρίων 101 | VirtualYoga.gr

με την Γεωργία Γεωργόνη

Για το καλύτερο ξεκίνημα της πρακτικής σας, σας συστήνουμε την σειρά 4 online μαθημάτων Γιόγκα για αρχάριους μαθητές με την Γεωργία Γεωργόνη! 

Καλωσορίσατε στο Athens Yoga!

Όπως κάποιοι από εσάς θα έχετε ήδη παρατηρήσει και κάποιοι θα ανακαλύψετε σύντομα το μονοπάτι της γιόγκα είναι γεμάτο εκπλήξεις. Αρχικά νιώθουμε πιο δυνατοί και υγιείς σωματικά, αλλά εάν ασκούμε συχνά και τακτικά την πρακτική μας, οι αλλαγές αρχίζουν να συμβαίνουν σε βαθύτερα επίπεδα.

Ακόμη κι αν μπούμε στο μάθημα κουρασμένοι και εξαντλημένοι, κατά τη διάρκεια της πρακτικής όλα αλλάζουν. Έχοντας βιώσει την βαθειά εσωτερική ηρεμία, έχοντας θυμηθεί την αληθινή μας αρμονική φύση, μετά  το μάθημα  είμαστε περισσότερο ευρύχωροι, συναισθηματικά πιο τρυφεροί και νοητικά πιο γαλήνιοι.

Πολύ σύντομα αρχίζουμε να ενσωματώνουμε τις αρχές της yoga – όπως είναι η μη-βία, η παρατήρηση του εαυτού, η ευγένεια και η ευγνωμοσύνη –  στην καθημερινή μας ζωή. Αρχίζουμε να παρατηρούμε τις αντιδράσεις του σώματος και του νου σε καθημερινές καταστάσεις. Αφυπνιζόμαστε και έχουμε περισσότερη επίγνωση. Και ενώ μπορεί τα «ανεπιθύμητα» πράγματα στη ζωή  να εξακολουθούν να έρχονται και να φεύγουν, η αντιμετώπισή μας προς αυτά είναι πλέον διαφορετική. Μ’αυτό τον τρόπο, αρχίζουμε επίσης άμεσα και έμμεσα να ασκούμε ευεργετική επιρροή στους ανθρώπους γύρω μας.

Είτε κάνετε γιόγκα πολλά χρόνια, είτε μόλις αρχίσατε, σας εύχομαι να τηρήσετε με συνέπεια την πρακτική σας. Συστηματική πρακτική μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές εσωτερικά και εξωτερικά.

Η yoga είναι πάνω απ' όλα μια πνευματική πρακτική, η οποία μας απελευθερώνει από διάφορους νοητικούς προγραμματισμούς του συμβατικού τρόπου σκέψης και μας συνδέει με την καρδιά. Είναι η πρακτική η οποία μας ανοίγει στο πνευματικό μας δυναμικό, το οποίο δεν είναι άλλο από την αίσθηση ενότητας και ευγνωμοσύνης  που μας κυριεύει, της βαθιάς γνήσιας ΑΓΑΠΗΣ.

Namaste,
Maja

Mερικές συμβουλές για την πρακτική σας

- Σε όλες τις ασάνες (στάσεις γιόγκα) αναζητάμε ισορροπία ανάμεσα στη μυϊκή-φυσική προσπάθεια και στην εσωτερική επέκταση, χαρά και ελευθερία. Οι στάσεις δεν περιορίζουν το σώμα  - το σώμα χρειάζεται να έχει πάντα λίγο χώρο για να αναπνέει και να «προχωράει» στη στάση. Αυτό θα σας δώσει την αίσθηση της ελευθερίας αντί του περιορισμού.

-  Εκτελώντας μία άσανα να ακούτε πάντα το σώμα σας και την αναπνοή σας. Μην προσπαθείτε ποτέ να εξαναγκάσετε βίαια το σώμα να πάρει μια στάση. Αντιθέτως, με σωστή ευθυγράμμιση, αναπνοή και επίγνωση θα προοδεύετε συνεχώς στη στάση.  

- Θυμηθείτε ότι στη γιόγκα δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός με τους υπόλοιπους μαθητές. Μπορείτε απλώς να  παρατηρείτε  τις  ανταγωνιστικές τάσεις του νου (χωρίς να τις παίρνετε στα σοβαρά).

- Να ακούτε τις αρχές ευθυγράμμισης που δίνονται από το δάσκαλο. Αυτές είναι συχνά επαναλαμβανόμενες, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ανακούφιση κάποιου πόνου, χρόνιου ή άλλου, την αποφυγή τραυματισμού και τη βίωση της ελευθερίας στις στάσεις.

- Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς και τακτικοί στην πρακτική της γιόγκα και να προοδεύετε σταδιακά. Η σποραδική πρακτική στα προχωρημένα επίπεδα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

- Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην προσπάθεια και τον πόνο και στη γιόγκα προσπαθούμε να γίνουμε ευαίσθητοι προς τα σήματα που εκπέμπει το σώμα μας. Είναι καλό να αισθάνεται κανείς τη φυσική προσπάθεια. Ωστόσο, οποιοσδήποτε διαπεραστικός ξαφνικός πόνος αποτελεί σαφές σημάδι ότι μάλλον δεν ευθυγραμμίζεστε σωστά στη στάση και ότι είναι καλύτερο να βγείτε από τη στάση και να ξεκουραστείτε, ή να  ξαναμπείτε καλύτερα ευθυγραμμισμένοι.

- Μη διστάζετε να ενημερώσετε το διδάσκοντα εάν αισθάνεστε πόνο σε μια συγκεκριμένη στάση, έτσι ώστε να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε ποιο είναι το πρόβλημα.

- Στις ημέρες που έχετε περίοδο μην εκτελείτε αναστροφές και έντονες κάμψεις προς τα πίσω. Προτιμήστε να ξεκουραστείτε με τα πόδια στο τοίχο.

- Ορισμένες φορές στην αρχή του μαθήματος θέτουμε την πρόθεση (sankalpa στα σανσκριτικά) της πρακτικής.  Αυτή είναι μια σύντομη καταφατική πρόταση για κάτι που επιθυμούμε να ξυπνήσουμε περισσότερο μέσα μας. Μπορεί να είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος ή κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη τη συγκεκριμένη ημέρα. Τέτοιες συνηθισμένες «αποφάσεις» είναι οι εξής: «έχω καλή υγεία» ή «είμαι ήρεμη/ ος» ή «είμαι συμπονετικός προς τους άλλους ανθρώπους». Μπορεί επίσης να είναι μία μόνο λέξη, π.χ. «υγεία», «ευτυχία», «επίγνωση», κ.λπ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αφιερώνετε και να «παραδίδετε» την πρακτική σας σε έναν ανώτερο σκοπό: Σε ένα πρόσωπο ή ον το οποίο ξέρετε ότι χρειάζεται υποστήριξη, υγεία ή θετική ενέργεια. Μπορείτε επίσης να αφιερώνετε την πρακτική σας σε όλα τα όντα του πλανήτη, στο Θεό, στη φύση ή και όπου μπορεί να υπάρχει ανάγκη. Ας αφυπνιστούμε όλοι ώστε να δώσουμε τη μέγιστη φροντίδα στους ανθρώπους γύρω μας, σ’ αυτόν τον πανέμορφο πλανήτη και σε όλα τα όντα που αυτός τρέφει και φροντίζει.

- Στην αρχή και στο τέλος κάθε μαθήματος απαγγέλλουμε το μάντρα AUM ή OM. Γράμμα προς γράμμα, το A-U-M αντιπροσωπεύει τη θεία ενέργεια (Shakti) ενωμένη στις τρείς στοιχειώδεις πτυχές:  Bhrahma Shakti (δημιουργία), Vishnu Shakti (διατήρηση) και Shiva Shakti (απελευθέρωση-διάλυση). Τα τρία μέρη του AUM σχετίζονται επίσης με τις καταστάσεις του ξυπνήματος, του ονείρου και του βαθύ ύπνου αντίστοιχα. Όταν επαναλαμβάνεται με τη σωστή τονικότητα, το AUM μπορεί να αντηχήσει διαμέσου του σώματος έτσι ώστε ο ήχος να διεισδύσει στο κέντρο της ύπαρξής μας, στο atman ή ψυχή.

Μέσα από την απαγγελία ενωνόμαστε ως ομάδα. Όλα όσα αποτελούν τον υλικό κόσμο δονούνται. Ακόμα και τα αντικείμενα δονούνται κι ας μην μπορεί να τα ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Αυτή η επίγεια δόνηση των πάντων αναπαριστάται από τον ήχο AUM. Έτσι το AUM μας υπενθυμίζει ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας μέσα από τη δόνηση – τον ενεργειακό ιστό.

Μπορούμε να νιώσουμε αυτή τη διασύνδεση με το σύμπαν ενώ απαγγέλουμε, ή μπορούμε να κοιτάζουμε εσωτερικά, επικεντρωμένοι, συνδέοντας το νου με την καρδιά ενώ ετοιμαζόμαστε για την πρακτική μας. Μπορούμε να απαγγέλουμε με μια αίσθηση προσφοράς, αφιερώνοντας τον εσωτερικό ήχο και την εσωτερική γαλήνη σε εκείνους  που αγαπάμε ή στο θείο στοιχείο.

-  Στο τέλος του μαθήματος ο δάσκαλος και οι μαθητές αποχαιρετιούνται με το χαιρετισμό “Namaste” που σημαίνει : «Το φως μέσα μου αναγνωρίζει το φως μέσα σου», ή, με άλλα λόγια,  αναγνωρίζω ότι εσύ κι εγώ ερχόμαστε από την ίδια φωτεινή πηγή, άρα ότι είμαστε ένα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ Athens Yoga Center

- Προσπαθήστε να προσέρχεστε μερικά λεπτά νωρίτερα, πριν το ξεκίνημα του μαθήματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να συγκεντρωθείτε και να κερδίσετε περισσότερα οφέλη από την πρακτική.

- Αν αργήσετε, μπείτε στην αίθουσα όσο πιο ήσυχα γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει τους συναδέλφους μαθητές σας να μείνουν συγκεντρωμένοι και να μην αναστατωθούν.

- Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο για όση ώρα βρίσκεστε στο studio. Κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας – αποσυνδεθείτε από τον εξωτερικό κόσμο κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας.

- Γράψτε το όνομά σας στο φύλλο παρουσίας, και φροντίστε τα οικονομικά σας πριν μπείτε στο μάθημα.

- Τα πακέτα μαθημάτων ξεκινούν οποιαδήποτε μέρα του μήνα και ισχύουν για 30 ημέρες από την πρώτη σας παρουσία. Αυτή η περίοδος – 30 ημέρες – δεν μπορεί να παραταθεί. Το studio δεν είναι υπεύθυνο για μαθήματα που έχετε χάσει για προσωπικούς λόγους. Παρακαλούμε να υπολογίζετε κάθε μήνα πριν αγοράσετε το πακέτο σας τον αριθμό μαθημάτων που θα μπορέσετε να κάνετε, έχοντας υπόψη ότι τις επίσημες αργίες το studio παραμένει κλειστό

-  Φροντίστε να είναι καθαρά τα πέλματά σας και οι μασχάλες σας. Μπορείτε να καθαρίσετε τις μασχάλες και τα πέλματα με τα οικολογικά υγρά χαρτομάντηλα που είναι στη διάθεσή σας στην τουαλέτα.

- Βεβαιωθείτε ότι ΔΕΝ φοράτε κολόνιες, αρώματα και κρέμες έτσι ώστε ο χώρος να μένει ουδέτερος και ασφαλής για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες.

- Έχετε μαζί σας μια καθαρή πετσέτα για το πρόσωπο και για την περίπτωση που ιδρώσετε. Καλύτερα να μην ακουμπάμε το στόμα και το πρόσωπό μας με τα χέρια κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

- Συστήνεται να καθαρίζετε το στρωματάκι σας κάθε φορά που συμπληρώνονται 4-6 φορές που έχετε κάνει πρακτική σ’αυτό. Αν ιδρώσετε πολύ πάνω στο στρώμα, καλύτερα να το αφήσετε για λίγο να στεγνώσει πρίν το τυλίξετε.

- Κάνετε την πρακτική με άδειο στομάχι (χρειάζεται να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες μετά από το τελευταίο γεύμα). Μπορείτε να πιείτε νερό πριν το μάθημα και συνιστούμε να πιείτε ΠΟΛΥ νερό μετά το μάθημα ώστε να βοηθήσετε τα αποτοξινωτικά αποτελέσματα των περιστροφών και των ανταστροφών. Όμως, προσπαθήστε να μην πίνετε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

- Απομακρύνετε τσίκλες, καραμέλες ή οτιδήποτε άλλο από το στόμα σας, επειδή αυτά μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία. Έτσι θα μπορείτε επίσης να χαλαρώσετε το σαγόνι, τα χείλη, το στόμα, και τη γλώσσα σας.

- Συνιστούμε να μη φοράτε κοσμήματα κατά το μάθημα, επειδή αυτά εμποδίζουν την ελεύθερη ροή της ενέργειας μέσα και γύρω από το σώμα σας.

- Φοράτε άνετα ρούχα

- Μη φοράτε κάλτσες κατά την πρακτική γιόγκα εκτός εάν έχετε κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Μέσα στο σώμα, η ενέργεια κινείται από το κεφάλι προς τα κάτω με τάση να προσγειωθεί μέσα από τις παλάμες και τις πατούσες. Η σύνδεση μας με τη γη είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η κυκλοφορία αυτής της ενέργειας.

- Στις μέρες περιόδου, μην εκτελέσετε ανταστροφές ή έντονες κάμψεις προς τα πίσω. Κατά τη διάρκεια αυτών των στάσεων είναι προτιμότερο να ξεκουραστείτε με τα πόδια σας σηκωμένα στον τοίχο.

Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε τα παραπάνω. Απολαύστε την πρακτική σας!

Namaste!