Online LIVE | Το Νευρικό Σύστημα | Restorative Yoga, Somatics και Διαλογισμός

Restorative Yoga, Somatic Rolling και Διαλογισμός | Sensit Yoga για το Νευρικό Σύστημα 

με την Maja Zilih 

H Restorative Yoga, Somatic Rolling and Embodied Meditation είναι τρεις πρακτικές με άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Βοηθούν να ηρεμήσουμε το συμπαθητικό και να ενεργοποιήσουμε τις παρασυμπαθητικές οδούς, αλλαγή την οποία μπορεί να βιώσουμε ως χαλάρωση, ήσυχη παρουσία ή εσωτερική άνεση. Μακροπρόθεσμα, η τακτική ενασχόληση με το νευρικό μας σύστημα οδηγεί στην καλύτερη διαχείριση των μεταβαλλόμενων καταστάσεων, και στην ταχύτερη αναγνώριση των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών και όσων τα πυροδοτούν. Εν τέλει, οδηγεί σε μια ευρύτερη ποικιλία επιλογών στο πώς αντιδρούμε σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Σχετικά με την Restorative Yoga:

Η Restorative Yoga χρησιμοποιεί τη βαρύτητα και άλλες μορφές στήριξης (τοίχους, μαξιλάρια, μπλοκ καρέκλα) για να δημιουργήσουν απαλά παθητικά ανοίγματα στους ιστούς και να επιτύχουν χαλάρωση σε ολόκληρο το νευρο-μυϊκό σύστημα.

Η διατήρηση των restorative στάσεων απελευθερώνει, ενυδατώνει και αναζωογονεί την περιτονία. Επιτρέπει σε εκείνες τις περιοχές του σώματος που συσσωρεύουν άγχος και ένταση, να μαλακώσουν σταδιακά την αντίσταση και να παραδοθούν στη βαρύτητα. Αυτή η διαδικασία ηρεμεί το νευρικό σύστημα και μπορεί να ενσωματωθεί ως μια νέα συνήθεια απελευθέρωσης του στρες κατά βούληση. Σταδιακά, η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη της μελλοντικής συσσώρευσης εντάσεων στους μυες, την περιτονία και το σύστημα οργάνων.

Σχετικά με το Somatic Rolling:

Στο Somatic Rolling ανακαλύπτουμε τη σχέση μας με τη βαρύτητα ως πηγή υποστήριξης. Κινούμαστε από τη χαλάρωση με τη βαρύτητα, σε αβίαστη κύλιση και σπείρα στο έδαφος, για να ανακαλύψουμε τα μονοπάτια με λιγότερη αντίσταση και να αξιοποιήσουμε τον αρχικό σχεδιασμό των σπειρών στο σώμα. Η κίνηση και ο διαλογισμός εντάσσονται σε μια πρακτική αυξημένης ιδιοδεκτικής (proprioceptive) και ενδοδεκτικής (interoceptive) συνειδητοποίησης. Βαθμιαία οδηγούμαστε σε ένα σημείο μη καθοδήγησης ή υπόδειξης, όπου μπορεί να προκύψει η ακούσια, αυθόρμητη, και συχνά βαθιά θεραπευτική έκφραση.

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα μάθετε:

- Τα βασικά στοιχεία του νευρικού συστήματος, και τη διάκρισή του σε κεντρικό και περιφερειακό, κινητικό και αισθητικό, καθώς και τους κλάδους του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Θα βιώσετε τη ροή ανάμεσα στα συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό κλάδο και θα μάθετε να τονώνετε το πνευμονογαστρικό νεύρο (Vagus nerve). Η ενσωματωμένη κατανόηση των λειτουργιών του νευρικού μας συστήματος βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.

- Restorative sequences-ακολουθίες στάσεων που αντιμετωπίζουν το άγχος, την αϋπνία, τη χρόνια κόπωση, τη δυσκολία στην αναπνοή και τον πόνο στην πλάτη και τους ώμους. Θα σας δοθούν σημειώσεις με φωτογραφίες θέσεων και με όλα τα απαιτούμενα βοηθήματα.

- Σύντομες Restorative sequences που μπορούν να χωρέσουν στην καθημερινή σας ρουτίνα

- Restorative yoga sequence με καρέκλα

- Somatic rolling and spiraling - αλληλουχίες στάσεων που απελευθερώνουν ένταση από τους μυς και τα όργανα.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους ασκούμενους. Οι δάσκαλοι θα επωφεληθούν επιπλέον από τη μάθηση:

- Restorative στάσεις που μπορούν να εισαχθούν στην αρχή ή στο τέλος κάθε κανονικής τάξης γιόγκα

- Παραλλαγές στάσεων για την κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των μαθητών

- Οι κατάλληλες ακολουθίες για μια πλήρη συνεδρία Restorative yoga, με εικόνες θέσεων και στηρίγματα

- Restorative yoga sequence με καρέκλα

- Δημιουργία ατμόσφαιρας, δομή της τάξης, διάρκεια διατήρησης της στάσης, στοιχεία μετάβασης, χρονοδιάγραμμα, καθοδήγηση

- Sequences για ευκολότερο somatic rolling

- Μεθοδολογία Sensit Yoga™ 

- Τεχνικές διαλογισμού, κάποιες κοινές αντιστάσεις και μύθοι για το διαλογισμό και πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους μαθητές σας να αποκτήσουν μια σταθερή πρακτική διαλογισμού στο σπίτι.

Για κάθε σειρά θα σας δοθεί εγχειρίδιο με φωτογραφίες στάσεων με όλα τα props, για διευκόλυνση στη διδασκαλία σας.

 

Hμερομηνίες & Ώρες
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11:00- 16:30

Κόστος
190 ευρώ + ΦΠΑ

'Οσοι έχουν παρακολουθήσει αυτό το σεμινάριο στο παρελθόν, έχουν 50% έκπτωση.

Οι ώρες αυτού του προγράμματος υπολογίζονται στο:

- Athens Yoga - Ανώτερος Κύκλος Σπουδών 300h, Yoga Alliance International accredited

- Sensit Yoga Advanced Yoga Teacher Training 300hrs και στο

- Yoga Alliance Continuing Education