H φιλοσοφία της γιόγκα για την σύγχρονη ζωή, με τον Carlos Pomeda, Ιούλιος 2013

 

Ως δάσκαλος, ο Κάρλος είναι γνωστός για την αγάπη του για τις ινδικές γιογκικές παραδόσεις, τη διορατικότητα, το χιούμορ, τη βαθιά σύνδεση με το ακροατήριό του και την ικανότητά του να μεταδίδει τα πιο σύνθετα διδάγματα των γραφών με τρόπο ξεκάθαρο, ουσιαστικό και εφαρμόσιμο. Το να μελετάει κανείς δίπλα στον Κάρλος είναι μια απολαυστική και διαφωτιστική εμπειρία.

 

Πρόγραμμα Ημέρες/ώρες Ιδανικό για Κόστος (δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Εκπαίδευση δασκάλων γιόγκα(προχωρημένο σεμινάριο 30 ωρών)

(δεν είναι απαραίτητη η γνώση του αντικειμένου, ούτε προηγούμενη εμπειρία στο διαλογισμό)

3-7 Ιουλίου

Τετάρτη με Παρασκευή

9:00-16:30 +

Σαββάτο & Κυριακή

10:30-13:00 &

14:30-17:30

Δασκάλους Χάθα Γιόγκα,

δασκάλους και μαθητές διαλογισμού,

άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία πνευματικής αναζήτησης, σπουδαστές της φιλοσοφίας της γιόγκα,

σπουδαστές της Ινδικής φιλοσοφίας και της Ταντρικής παράδοσης.

(Μετράει ως Εκπαίδευση Δασκάλων Γιόγκα 30 ωρών, στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση της Yoga Alliance)

495 ευρώ

Workshop

10:30-13:00

14:30-17:30

Όποιον ενδιαφέρεται για τη φιλοσοφία της γιόγκα και το διαλογισμό και θέλει να εμβαθύνει στις γνώσεις του και να αναπτύξει την εμπειρία του στη γιόγκα.

205 ευρώ

( ή 55 ευρώ η μια συνεδρία)

Όλα τα σεμινάρια συνδυάζουν τη δυναμική με την εσωτερική παρουσίαση του υλικού, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν με άμεσο τρόπο ορισμένες από τις πιο ισχυρές πρακτικές της γιογκικής παράδοσης, σε ευχάριστη και διαδραστική μορφή.

Είναι ιδανικά για δασκάλους Χάθα γιόγκα, για σπουδαστές της γιόγκα, για άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία πνευματικής αναζήτησης και διαλογισμού, αλλά και για οποιονδήποτε είναι πρόθυμος:

- Να κάνει βουτιά στα μυστικά των αρχαίων γιογκικών κειμένων και να τα αφήσει να εμπνεύσουν τη ζωή, την πρακτική ή τη διδασκαλία του.
- Να μάθει πώς να μετατρέψει το μυαλό του σε ένα εργαλείο διόρασης και ικανοποίησης, σε όλα τα επίπεδα της ζωής του.
- Να εξερευνήσει την Tripura Rahasya – μια ιδιαίτερα διεισδυτική γραφή της γιογκικής παράδοσης –η οποία προσφέρει, ίσως, την πιο βαθιά και μεταμορφωτική μέθοδο διαλογισμού που υπήρξε ποτέ.
- Να βιώσει με άμεσο τρόπο ορισμένες από τις αρχαίες διαλογιστικές πρακτικές που περιέχονται στις Shiva Sutras και στις Ουπανισάδες, προκειμένου να κατανοήσει τη σοφία που μοιράζονται οι σοφοί της αρχαιότητας.
- Να μάθει περισσότερα γύρω από τις ταντρικές διαλογιστικές πρακτικές.
- Να βιώσει τη δύναμη των Μάντρα και των Λέξεων.
- Να κατανοήσει καλύτερα και να βιώσει την Υπέρτατη Πραγματικότητα.

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει Kularnava Tantra, Shiva Sutras: η Υπέρτατη Αφύπνιση ή Η Γιόγκα της Υπέρτατης Ταυτότητας, Ουπανισάδες, Ο Κόσμος στο Μυαλό: Η Ταντρική Γιόγκα της Tripura Rahasya

(δεν είναι απαραίτητη η γνώση του αντικειμένου, ούτε προηγούμενη εμπειρία στο διαλογισμό)

Αναλυτικά
Το Kularnava Tantra

Ο καλύτερος τρόπος να μελετήσει κανείς και να εξασκήσει την Τάντρα, ώστε να ωφεληθεί από τη θετική της ματιά στη ζωή και από τις ισχυρότατες πρακτικές της, είναι –χωρίς αμφιβολία- να το κάνει απευθείας από τις πρωταρχικές πηγές της. Αυτή η πρακτική εξερεύνηση της Τάντρα θα βασιστεί σε ένα από τα πιο αξιοσέβαστα κείμενά της, το “Kularnava Tantra”.

Το Kularnava Tantra καλύπτει ζητήματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όπως ο σκοπός της ύπαρξης, η θέση που κατέχει η ανθρώπινη ζωή στο μεγάλο σχέδιο του σύμπαντος, τα μοντέλα πνευματικής αφύπνισης αλλά και τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές απελευθέρωσης. Με την εξαίσια κατανόηση και τις εμπνευσμένες πρακτικές της, η Τάντρα συνενώνει όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής στην αναζήτηση μιας υψηλότερης συνειδητότητας, σύνδεσης και αγάπης, διαποτίζοντας την ύπαρξή μας με νόημα και σκοπό.

Shiva Sutras: η Υπέρτατη Αφύπνιση ή Η Γιόγκα της Υπέρτατης Ταυτότητας
Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να εξερευνήσει μία σειρά πρακτικών που φτάνουν σε βάθος και επιζητούν να αποκαλύψουν, κάτω από την επιφάνεια της πραγματικότητας, τη συνείδηση του θείου σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Αντλώντας έμπνευση από τις Shiva Sutras, ένα θεμελιώδες κείμενο του Ταντρικού Σαϊβισμού του Κασμίρ, θα αποκαλύψουμε βαθιά χαρά και μια αίσθηση ευγνωμοσύνης και δέους.

Το εργαστήρι αποτελείται από τρεις ενότητες:

1η ενότητα: Τα Μυστικά του Σώματος και του Κόσμο
Εξερευνώντας τις ρίζες και το πλαίσιο της παράδοσης, θα αρχίσουμε να μελετάμε και τις θεμελιώδεις πρακτικές του Ταντρικού Σαϊβισμού.

2η ενότητα: Η Δύναμη των Μάντρας και των Λέξεων
Αφού εδραιωθούν τα θεμέλια, μία από τις πιο ισχυρές και πολύπλευρες διαστάσεις της πρακτικής μας έχει να κάνει με τα μάντρας και τους τρόπους με τους οποίους η γλώσσα διαμορφώνει την εμπειρία μας. Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε πως να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του ήχου στην πρακτική της γιόγκα και στην καθημερινότητα.

3η ενότητα: Η Ακτινοβολία του Θείου Γύρω Μας
Θα εξερευνήσουμε τις βαθύτερες διαστάσεις του ταντρικού διαλογισμού, βασισμένοι σε δύο επαναστατικές προσεγγίσεις που μας προσφέρουν οι Shiva Sutras. Οι πρακτικές αυτές αποσκοπούν στο να ανακαλύψουμε το θείο σε κάθε κατάσταση και να ενσωματώσουμε το υψηλότερο βίωμα του διαλογισμού στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής μας. 

Ουπανισάδες
Βυθιστείτε στη μυστική σοφία των αρχαίων γιογκικών κειμένων. Εξερευνήστε τις Ουπανισάδες, τα παλαιότερα ίσως μυστικιστικά και φιλοσοφικά κείμενα που είναι διαθέσιμα σήμερα στην ανθρωπότητα, και τα οποία περιλαμβάνουν τις διδασκαλίες και τη γνώση των αρχαίων σοφών. Αυτά τα εξαίσια κείμενα μας επιτρέπουν να δούμε σε βάθος ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι πιο ουσιαστικές διαστάσεις του κόσμου στον οποίο ζούμε, αλλά και ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης. Για το λόγο αυτό, προορίζονταν παραδοσιακά για μετάδοση, όχι μέσω ενός βιβλίου, αλλά απευθείας μέσα από τα λόγια ενός δασκάλου.

Η ενότητα αυτή θα συνδυάσει μια ζωντανή και διεισδυτική παρουσίαση ορισμένων από τις πιο σημαντικές διδασκαλίες των Ουπανισάδων, μαζί με την ευκαιρία να βιώσουμε άμεσα ορισμένες από τις αρχαίες διαλογιστικές πρακτικές που περιέχουν.

Ο Κόσμος στο Μυαλό: Η Ταντρική Γιόγκα της Tripura Rahasya
Ολόκληρος ο κόσμος αποτελεί μια εκδηλωμένη Συνειδητότητα. Σαν μια πόλη που καθρεφτίζεται. Η Συνειδητότητα αυτή είναι απόλυτη... Όσο όμως ο νους δεν είναι στραμμένος προς τα μέσα, τόσο ο Εαυτός δεν μπορεί να γνωρίσει την πραγμάτωση.

Η πιο ουσιαστική διδασκαλία ολόκλήρης της γιόγκα είναι ότι μέσα σε κάθε ανθρώπινο ον βρίσκεται ένας μεγάλος θησαυρός –όμως το κλειδί για να τον ανακαλύψουμε είναι ο νους μας. Ο νους μας περιέχει το κλειδί όχι μόνο για την απόλυτη εμπειρία του διαλογισμού, αλλά και για ολόκληρη τη ζωή μας. Από εκεί βιώνουμε κάθε στιγμή της ζωής μας.

Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο να τον κατανοήσουμε και να καταλάβουμε πώς διαμορφώνει την εμπειρία του να είναι κανείς ζωντανός, αλλά ειδικότερα, να μάθουμε πώς μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε όργανο διόρασης και πληρότητας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Η ενότητα αυτή θα βασιστεί σε μια από τις πιο ουσιαστικές και διεισδυτικές γραφές της γιογκικής παράδοσης, την Tripura Rahasya. Το κείμενο αυτό δημιουργεί μια υπέροχη γέφυρα ανάμεσα στην Advaita Vedanta και την Τάντρα, γεγονός που την κάνει εξαιρετικά χρήσιμη για τη σύγχρονη ζωή.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Tripura Rahasya προσφέρει ίσως την πιο βαθιά και μεταμορφωτική μέθοδο διαλογισμού που μπορεί κανείς να συναντήσει στον κόσμο. Αυτή η μέθοδος θα αποτελέσει τη βάση ολόκληρης της ενότητας, η οποία θα διδαχτεί με τρόπο διαδραστικό και εύκολα προσεγγίσιμο.

WORKSHOPS

 

 

6 Ιουλίου

7 Ιουλίου

 

10:30-13:00

Γιόγκα: Μια Εξαιρετική Ζωή

Το Μυστήριο του Κάρμα και το Ταξίδι της Ψυχής – Μέρος 1ο

14:30-17:30

Σπάντα: Ο Παλμός της Ζωής

Το Μυστήριο του Κάρμα και το Ταξίδι της Ψυχής – Μέρος 2ο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Ιουλίου, 10:30-13:00 Γιόγκα: Μια Εξαιρετική Ζωή

Υπάρχει στην γιογκική παράδοση κάτι μπου μπορεί να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις της ζωής; Να πλησιάσω πιο κοντά στους στόχους μου; Να εξουδετερώσω τα εμπόδια; Να γίνω πιο ευτυχισμένος/η;
Φυσικά και υπάρχει! Οι διαφορετικές γιογκικές παραδόσεις, μάλιστα, ήδη από τη γέννησή τους, είχαν αναπτύξει μια τεράστια ποικιλία πολύτιμων πρακτικών, συμπεριφορών και εξηγήσεων, έτσι ώστε όχι μόνο να βελτιστοποιήσουν όλες τις πτυχές της ζωής αλλά και να διαχειριστούν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι. Τι μπορούμε να κάνουμε για τις επιθυμίες μας γύρω από τα χρήματα, την εξουσία, την τροφή κλπ;

Σε αυτό το διαδραστικό και πρακτικό workshop, θα εξερευνήσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν αναπτύξει τα διαφορετικά συστήματα γιόγκα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τάντρα. Επειδή το workshop προσφέρει μια ποικιλία παραδοσιακών προσεγγίσεων, τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα στη ζωή μας, είναι ιδανικό για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τη ζωή του, με τη βοήθεια μερικών από τις βαθύτερες διαστάσεις της γιόγκα.

6 Ιουλίου, 14:30-17:30 Σπάντα: Ο Παλμός της Ζωής (Spanda Karikas)

Τι κρύβεται πίσω από όλα τα φυσικά φαινόμενα; Ποιος είναι ο δυναμισμός της ζωής; Ποια είναι αυτή η δύναμη που δίνει ζωή στις αισθήσεις και στο νου μας; Ποια είναι η ζωτική δύναμη πίσω από τη συνειδητότητά μας; Πώς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με την πηγή της ενέργειας και της ευτυχίας;

Με βάση ένα από τα θεμελιώδη κείμενα του Ταντρικού Σαϊβισμού στο Κασμίρ, το μάθημα αυτό εξερευνά τα ίδια τα θεμέλια της ζωής και του σύμπαντος, αποκαλύπτοντας πολύτιμες γνώσεις και μια ποικιλία μεταμορφωτικών πρακτικών, που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά και να εμπλουτίσουν τη ζωή μας.

7 Ιουλίου, 10:30-13:00 & 14:30-17:30 Το Μυστήριο του Κάρμα και το Ταξίδι της Ψυχής

Αντλώντας από τη σοφία αρχαίων κειμένων, όπως η Katha Upanishad και άλλα, αυτό το ουσιαστικό και πρακτικό workshop θα προσφέρει, όχι μόνο γνώσεις, αλλά και πρακτικές και στρατηγικές προκειμένου:

- να κατανοήσουμε τις υποβόσκουσες δυνάμεις που διαμορφώνουν το πεπρωμένο μας
- να διαμορφώσουμε εμείς το πεπρωμένο μας,
- να αντιμετωπίσουμε την αναπόφευκτη διαδικασία της ζωής και του θανάτου,
- να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους να δουν τη ζωή από απόσταση, να κάνουν τη μετάβαση ομαλά και να αντιμετωπίσουν άλυτα ζητήματα της ζωής τους.

Πώς λειτουργεί το κάρμα; Πώς διαμορφώνει το πεπρωμένο μου και πώς μπορώ εγώ να αλλάξω το πεπρωμένο μου; Τι βρίσκεται πέρα από αυτή τη ζωή; Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Πώς μπορώ να προετοιμαστώ γι’ αυτό; Πώς μπορώ να ξεπεράσω το φόβο μους Πώς μπορώ να βοηθήσω άλλους να κάνουν τη μετάβαση;

Γνωστός παλιότερα και ως Swami Gitananda, ο Κάρλος (www.pomeda.com) έλαβε παραδοσιακή εκπαίδευση σε όλες τις πτυχές της γιόγκα κατά τη διάρκεια των 35 χρόνων της πρακτικής του. Τα 18 από αυτά τα πέρασε ως μοναχός (swami) του τάγματος Saraswati, ενώ τα 9 από αυτά τα πέρασε στην Ινδία, στο άσραμ Siddha Yoga, μελετώντας και κάνοντας πρακτική με την καθοδήγηση των Swami Muktananda και Gurumayi Chidvilasananda.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έμαθε τα διαφορετικά συστήματα Ινδικής Φιλοσοφίας, εμβάθυνε στην πρακτική της γιόγκα και έγινε ένας από τους ανώτερους μοναχούς της συγκεκριμένης παράδοσης, διδάσκοντας διαλογισμό και φιλοσοφία σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Κάρλος συνδυάζει αυτή του την εμπειρία και την παραδοσιακή του εκπαίδευση με το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, το οποίο περιλαμβάνει δύο πτυχία Master’s: το ένα στα σανσκριτικά, από το πανεπιστήμιο U.C. Berkeley (στο οποίο έχει διατελέσει και καθηγητής) και το άλλο στις Θρησκευτικές Σπουδές, από το πανεπιστήμιο U.C. Santa Barbara.

Ως δάσκαλος, ο Κάρλος είναι γνωστός για την αγάπη του για τις ινδικές γιογκικές παραδόσεις, τη διορατικότητα, το χιούμορ, τη βαθιά σύνδεση με το ακροατήριό του και την ικανότητά του να μεταδίδει τα πιο σύνθετα διδάγματα των γραφών με τρόπο ξεκάθαρο, ουσιαστικό και εφαρμόσιμο. Το να μελετάει κανείς δίπλα στον Κάρλος είναι μια απολαυστική και διαφωτιστική εμπειρία.

Μαρτυρίες

"here’s a man who can be trusted to cut through the usual window-dressing of yoga and give me the real goods… a heavyweight… without being heavy, he has a jaw-dropping range of knowledge."
Richard Rosen, Senior Reviewer, Yoga Journal, Author of Pranayama, Beyond the Fundamentals (Shambala, 2006)

“Carlos Pomeda is the real deal. His teaching on yoga philosophy is authentic, deep, passionate, and informed by decades of personal practice. I highly recommend The Wisdom of Yoga to all yoga teachers and committed practitioners.” Timothy McCall, MD, Medical Editor, Yoga Journal, Author of Yoga as Medicine (Bantam Dell, 2007)

“Carlos Pomeda is a world-class teacher of Eastern Philosophy who has a tremendous ability to convey the essence of the depth of the yoga tradition in a way that is deeply meaningful and transformative.”
John Friend, Founder of Anusara Yoga