Σας καλωσορίζουμε στα Masterclasses, τις δίωρες πρακτικές για μαθητές που αναζητούν μεγαλύτερη πρόκληση και θέλουν να αναπτύξουν την αντοχή τους και να εξερευνήσουν τα όρια της πρακτικής τους.

Για μαθητές με τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικής πρακτικής.

Πρόγραμμα

5) Κυριακή 21/5 11.00-13.00 με την Πηνελόπη Γαβριλάκη

Μία προχωρημένη πρακτική δύο ωρών αφιερωμένη στο κεντρικό νόημα του Bhagavad Gita, Nishkama Karma.

Η πράξη χωρίς επιθυμία, η δουλειά χωρίς κίνητρο για το αποτέλεσμα. Ο Krishna διδάσκει ότι έχουμε δικαίωμα μόνο στη δουλειά που κάνουμε ή την πράξη και όχι στα αποτελέσματα αυτής, ανεξάρτητα αν αυτά είναι επιθυμητά ή όχι. Οι πράξεις μας οφείλουν να είναι απαλλαγμένες από οποιαδήποτε επιθυμία ή προσκόλληση στο αποτέλεσμα.

Με αυτό στη σκέψη μου, σχεδίασα μία τάξη με στόχο τη Visvamitrasana. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το αν στο τέλος βγει ή πώς θα βγει, θα ευχαριστηθούμε την πρακτική και το δρόμο προς τα εκεί. Ακόμα και αν δε φτάσουμε ποτέ.

Περνάμε τόσο χρόνο και ξοδεύουμε τόση ενέργεια στο να σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας εστιασμένοι στο αποτέλεσμα, που τις περισσότερες φορές χάνουμε τη διαδρομή. Στερούμαστε το τώρα. Και τι αξία έχουν οι κινήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι προσδοκίες μας, αν δεν είμαστε εδώ; Τι αξία έχουν οι πράξεις, οι επιθυμίες και τα όνειρά μας, αν χάνουμε το τώρα; Το εδώ και το τώρα είναι τα μόνα που έχουμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι πλέξεις και υφάνσεις του μυαλού. Αναμνήσεις του παρελθόντος και προσδοκίες του μέλλοντος. Περνούμε την κάθε μέρα εγκλωβισμένοι σε αυτές και χάνουμε την ουσία: το όμορφο λουλούδι που άνθισε στη γλάστρα, τον ήχο του κύματος που παφλάζει στα βότσαλα, την πολύχρωμη μπουγάδα της απέναντι ταράτσας, την ηρεμία και γαλήνη που αισθανόμαστε όταν απλά κινούμαστε μαζί με την αναπνοή μας.

Τι θα γινόταν άραγε αν πράτταμε απλά επειδή μας αρέσει η πράξη, αν δουλεύαμε επειδή μας αρέσει η δουλειά, αν κάναμε πρακτική για να αποδεσμεύσουμε τον πραγματικό μας εαυτό από τα θέλω και τα πρέπει του μυαλού;

Μία πρακτική για να μας θυμίσει ότι σημασία δεν έχει μόνο ο προορισμός, αλλά και το υπέροχο μακρύ ταξίδι. Κι αν δε φτάσουμε δεν πειράζει, θα έχουμε βιώσει τόσα πολλά. Εδώ και Τώρα.

Nishkama Karma δράση για τη δράση, όχι για το αποτέλεσμα.

Προηγούμενα Masterclasses

1) Κυριακή 18/12 11.00-13.00 με τη Γεωργία Γεωργόνη

«Επιτυγχάνοντας την ολότητα»

Σε αυτό το Μasterclass θα εργαστούμε με την ενδυνάμωση του πυρήνα του σώματος.

Με τεχνικές pranayama, διαλογιστικές πρακτικές και asanas θα προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να επιτύχουμε αρμονία και ισορροπία σε απαιτητικές asanas όπως η vasistasana και οι παραλλαγές της.

Στην φιλοσοφία της γιόγκα, η ενέργεια κάθε ημισφαιρίου του εγκεφάλου ασκεί επιρροή στην αντίθετη πλευρά του σώματος και συνδέεται με την αρσενική και την θηλυκή ενέργεια μέσα σε κάθε άνθρωπο. Και ενώ η μπροστινή πλευρά του παρουσιάζεται στον έξω κόσμο, η πίσω του πλευρά λειτουργεί σαν το μέρος που αποσύρουμε τυχόν συναισθήματα και εντάσεις που θέλουμε να κρύψουμε από τους άλλους.

Αναγνωρίζοντας και αγκαλιάζοντας όλες τις πλευρές μας, σε νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο, θα κινηθούμε προς την ανακάλυψη του πλήρους δυναμικού μας, βιώνοντας την πληρότητα του.

2) Κυριακή 22/1 11.00-13.00 με την Άννα Πετροπούλου

“Spanda: Ο πρωταρχικός παλμός”

Σε αυτό το δίωρο μάθημα εμπνεόμαστε από μία θεμελιώδη έννοια στην Ταντρική παράδοση Kashmir Shaivism. Spanda είναι ο δημιουργικός παλμός ή η δόνηση με την οποία εκφράζεται η δυναμική της θεϊκής συνειδητότητας. Η δόνηση αυτή προϋπάρχει και είναι η δύναμη πίσω από κάθε δημιούργημα - έκφραση της συνειδητότητας, και συνεχίζει να ενυπάρχει σε κάθε τι, άρα και μέσα μας.

Με τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού θα εργαστούμε για να συνδεθούμε με τον πρωταρχικό παλμό και θα προσεγγίσουμε τις αρχές ευθυγράμμισης της μυϊκής και της οργανικής ενέργειας ως εκδηλώσεις της συστολής (nimesha) και επέκτασης (unmesha) αυτού του παλμού αντίστοιχα, καθώς θα εργαζόμαστε προοδευτικά προς τις eka pada koundinyasana I και dwi pada koundinyasana.

3) Κυριακή 12/2 11.00-13.00 με τον Γιάννη Γέρου

''Lila : Το Ρυθμικό Παιχνίδι της Δημιουργίας''

Σε αυτό το Masterclass εστιάζουμε στην Adho Mukha Vrksasana, το Handstand! Θα μάθουμε και θα βιώσουμε στο σώμα μας τις απαραίτητες αρχές ευθυγράμμισης ώστε να καταλάβουμε την τεχνική της asana, και ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε στην πρακτική μας κάποια από τα bandhas, τα εσωτερικά ενεργειακά κλειδώματα, και θα δουλέψουμε πολύ στον πυρήνα μας και στο πάνω μέρος του κορμού. Θα δούμε διάφορες παραλλαγές και ''κολπάκια'' τα οποία βήμα-βήμα μας οδηγούν με ασφάλεια στο handstand και μας βοηθούν ώστε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας.

Στην Ταντρική φιλοσοφία η Lila είναι το κοσμικό παιχνίδι της Δημιουργίας, το παιχνίδι του Shiva και της Shakti. Ένα παιχνίδι σαν κρυφτό όπου εδώ το Ένα γίνεται τα πολλά, και τα πολλά ξαναγίνονται το Ένα. Όλη η ζωή είναι ένα απέραντο θεϊκό παιχνίδι του οποίου είμαστε μέρος. Αγκαλιάζοντας τις πτυχές αυτές της Ύπαρξης, της Χαράς, της Δημιουργίας, της Ελευθερίας, ερχόμαστε πιο κοντά στην αναγνώριση της αληθινής φύσης του Εαυτού μας.
Ένα στρωματάκι, η αναπνοή μας, μια ωραία παρέα, και πολλά Handstands θα είναι οι συνοδοιπόροι μας προς άλλο ένα μικρό-μεγάλο ταξίδι προς τα μέσα!

4) Κυριακή 19/3 11.00-13.00 με την Καλλιόπη Πάλλη

"Upeksa: Αναγνωρίζοντας την μεγάλη εικόνα του Εαυτού!"

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας και της ρουτίνας μάς οδηγούν πολλές φορές στο να ξεχάσουμε την μεγάλη εικόνα για το πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας, παραμένοντας έτσι μπλοκαρισμένοι σε μία πολύ περιορισμένη οπτική των καταστάσεων και του εαυτού μας.. ‘Ετσι, χάνουμε πολλές φορές την ουσία του ευρύτερου σχεδίου μας και συμβαίνει αυτό που λέμε "βλέπω το δέντρο και χάνω το δάσος”!!!

Αυτό το Masterclass είναι ένα κάλεσμα για να θυμηθείτε την μεγάλη εικόνα του εαυτού σας που εμπεριέχει τα πάντα! “Upeksa” είναι η αξία τού να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα του εαυτού και του πλάνου μας, σαν να είμαστε ένας αετός που πετάει ψηλά και μπορεί να συλλάβει ολόκληρο το σκηνικό δράσης! Βλέποντας την ευρεία εικόνα αποκτούμε κατανόηση για την ουσία των πραγμάτων, κερδίζοντας νοητική διαύγεια και ψυχική ηρεμία!

Σε αυτή την δίωρη πρακτική θα εστιάσουμε στις οπίσθιες κάμψεις και τα ανοίγματα της καρδιάς (backbends), μαθαίνοντας μέσα από το σώμα πώς να συνδέεστε πρώτα με την μεγάλη εικόνα του δυναμικού σας και πώς να μεταδίδετε αυτή την ευρεία οπτική μέσα σε κάθε ατομική προσπάθεια! Θα λάβετε σημαντικές πληροφορίες και γνώση για το πώς συνεργάζεται ισορροπημένα η μπροστά και η πίσω πλευρά του σώματος, με στόχο να αποκτήσετε ουσιαστική πρόσβαση στα backbends και αληθινά εργαλεία εξέλιξης για απαιτητικές θέσεις της γιόγκα, όπως ο “Σκορπιός" (Vrischikasana)!

Ελάτε να μοιραστούμε την εμπειρία αυτού του masterclass διευρύνοντας τον χώρο της καρδιάς μας με ισορροπία και σε όλα τα επίπεδα!

Kόστος
15 ευρώ (+ΦΠΑ)

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε με το 2130383611 ή στείλτε email στο center@athensyoga.gr.