Υπερβαίνοντας τον ετεροκαθοριζόμενο νου που είναι γεμάτος από προσλήψεις και διανοητικές κατασκευές και πηγαίνοντας σε μια βαθύτερη και πιο ήρεμη κατάσταση ύπαρξης αλλάζουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τη διαδικασία παραγωγής σκέψεων και ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούν άγχος και ταράζουν την ισορροπία μας.

Μαθαίνοντας να είμαστε ο παρατηρητής των συναισθημάτων και των αντιδράσεων μας παρατηρούμε το πραγματικό μας βάθος πέρα από τις αλληλεπιδράσεις του νου.

 

Τι είναι ο διαλογισμός;
Οφέλη του Διαλογισμού
 

Δίνοντας προσοχή στην αναπνοή, στις αισθήσεις και το εσωτερικό σώμα, στις συνεδρίες διαλογισμού αποσυρόμαστε από την πολυάσχολη ζωή μας. Κάνουμε ένα βήμα έξω από τον ποταμό των σκέψεων για να βρούμε ένα ήσυχο μέρος μέσα μας.

Στην αρχή όταν καθήσουμε και στρέψουμε το βλέμμα προς τα μέσα, συνήθως συναντούμε πολύ θόρυβο στο νου μας. Αντί να προσπαθούμε να καταπιέσουμε αυτή την πραγματικότητα, την αποδεχόμαστε έτσι όπως είναι και παρατηρούμε όσα συμβαίνουν. Όταν ασκούμαστε συνέχεια στην πρακτική μ’αυτόν το τρόπο, όλο και πιο συχνά προσεγγίζουμε το σημείο ακινησίας και ησυχίας στο διαλογισμό. Τότε μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τις ίδιες τεχνικές στην καθημερινότητά μας, και να γίνουμε πιο ήρεμοι και συνειδητοί στις καθημερινές μας ασχολίες και δραστηριότητες.

Ο διαλογισμός μπορεί να αποτελείται από ακίνητη και συνειδητή επικέντρωση – εστίαση,  διαλογισμό με προσοχή στους ήχους, στις εικόνες, στην αναπνοή, στο φως του κεριού, και άλλα. Συνήθως ο διαλογισμός γίνεται από καθιστή στάση σταυροπόδι, με κλειστά μάτια και ίσια σπονδυλική στήλη.

Στο διαλογισμό, όπως και στη γιόγκα, αναγνωρίζουμε ότι η εξέλιξη μας αφορά όλους, αφορά το σύνολο. Έτσι η προσωπική εμπειρία είναι μόνο ένα μέρος της πρακτικής. Όποιος διαλογίζεται συμμετέχει πνευματικά στην εξέλιξη όλων των πλευρών του Eαυτού και επομένως και του συνόλου.

Αν και ο διαλογισμός πραγματοποιείται κυρίως ως πνευματική πρακτική, επιστημονικές προσεγγίσεις της δυτικής ιατρικής έχουν καταδείξει τα ψυχοσωματικά οφέλη του διαλογισμού και τα αποτελέσματά του σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις:

Ο διαλογισμός:

- μειώνει το ρυθμό της αναπνοής και επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό
- αυξάνει την ικανότητα να χαλαρώσουμε
- χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση
- αυξάνει την αντοχή σε ασκήσεις στους καρδιολογικά πάσχοντες
- επιτρέπει στα άτομα να φθάσουν σε βαθύτερο επίπεδο χαλάρωσης
- μειώνει τις κρίσεις άγχους και αυξάνει την ανταπόκριση στη χαλάρωση
- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα έδειξε ότι ο διαλογισμός αυξάνει τη δραστηριότητα των φυσικών αμυντικών οργανισμών του σώματος, που σκοτώνουν βακτήρια και καρκινικά κύτταρα.
- αυξάνει την αυτοπεποίθηση
- αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, την αυπνία και τους πονοκεφάλους.
- μειώνει το προ-έμμηνης ρύσης σύνδρομο
- βοηθά στις αλλεργίες
- βοηθά στην αρθρίτιδα