Αυτή η πρακτική έχει σκοπό την εξάσκηση της yoga από όλους. Όλοι, ανεξάρτητα από τη σωματική τους ικανότητα, καλούνται να συμμετάσχουν στην υπέροχη αυτή απαλή πρακτική.

Ασκούμενοι με κινητικές δυσκολίες, τραυματισμούς, ημιπληγίες, αυξημένο βάρος, προχωρημένη ηλικία, σύνδρομα και χρόνιες παθήσεις είναι ευπρόσδεκτοι να δοκιμάσουν και να απολαύσουν την ευφορία και γαλήνη που νιώθει κανείς όταν κινεί όλο ή μέρος του σώματός του με την αναπνοή και την επίγνωσή του.

Στην τάξη αυτή χρησιμοποιούνται βοηθήματα για τη διευκόλυνση της κίνησης. Καρέκλες, μαξιλάρια, τοίχοι, τουβλάκια και ζώνες μας βοηθούν να κινήσουμε τα μέρη του σώματός μας που συναντούν δυσκολία ή ακόμα και πόνο.
Ας ακούσουμε το σώμα μας και ας τιμήσουμε αυτό που μπορεί και χρειάζεται να κάνει σήμερα, εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη αυτής της πρακτικής!

Γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων και φυσικοθεραπευτές όλο και περισσότερο προτείνουν την εξάσκηση της yoga. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρακτική yoga μειώνει το άγχος, το στρες, τον πόνο, την κούραση και την αϋπνία. Με τη yoga μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση των συμπτωμάτων πολλών νευρολογικών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό, η σκλήρυνση κατά πλάκας και το Πάρκινσον.

Η yoga, αυξάνοντας την ευλυγισία και τη δύναμη του ασκούμενου, συνεισφέρει στη βελτίωση της κινητικότητας των ασκούμενων τρίτης ηλικίας αλλά και αυξημένου βάρους. Μπορεί επιτυχώς να συνδυαστεί με τη φυσικοθεραπεία, αλλά και την παραδοσιακή ιατρική καθώς όλες οι επιστήμες έχουν στόχο την ευημερία του ατόμου.

Η εξάσκηση της yoga είναι μια επανεκκίνηση του μυαλού και του σώματός μας. Η αναπνοή και ο διαλογισμός μας φέρνουν πιο κοντά στην επίγνωση και αναγνώριση των πραγματικών συναισθημάτων μας. Όταν αναγνωρίζουμε αυτά τα αισθήματα, μας δίνονται εργαλεία, με τα οποία μπορούμε να κρατήσουμε αυτά τα αισθήματα δίπλα μας, χωρίς όμως να ταυτιστούμε με αυτά.

Η πρακτική της yoga μπορεί να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στη ζωή και τον κόσμο γύρω μας με ένα πιο χαλαρό και ουσιαστικό τρόπο, αναγνωρίζοντας πιο εύκολα τον καταπληκτικό και άθικτο εαυτό που κατοικεί μέσα στο σώμα μας:

«Υπάρχει ένα κομμάτι μου, που είναι πάντα καλά, ανεξάρτητα από οτιδήποτε γίνεται γύρω μου ή οτιδήποτε συμβαίνει στο σώμα μου. Μέσα μου, είμαι πάντα καλά, είμαι ολοκληρωμένος. Όσο περισσότερο συνδέομαι με αυτό το κομμάτι, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνομαι.» ~ Jivana Heyman

Πηγή: www.accessibleyoga.org
            Jivana Heyman teachings

*Η αίθουσα πρακτικής του Athens Yoga έχει ασανσέρ καθώς και ράμπα και είναι πραγματικά προσβάσιμη από όλους!