Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στη μέθοδο Burthlight. Η Birthlight είναι μια εκπαιδευτική φιλανθρωπική οργάνωση που προωθεί μια ολοκληρωμένη, ολιστική προσέγγιση της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της βρεφικής ηλικίας. Κύριος στόχος της είναι να ενισχυθεί η ευεξία και η απόλαυση για τους γονείς και τα μωρά τους  πριν και μετά τη γέννα. Τη διδασκαλία αυτή αναπτύσσει η Francoise Freedman και η ομάδα της για περισσότερα από 20 χρόνια.

Τι είναι η βρεφική γιόγκα;

Με ρίζες στην παράδοση, που υπάρχει ακόμα σε αρκετά μέρη της Ινδίας, οι μητέρες κάνουν καθημερινά απλές κινήσεις Yoga και μασάζ στα μωρά τους, η πρακτική Baby Yoga του Birthlight, έχει προσαρμοστεί στον δυτικό τρόπο ζωής και έχει εμπλουτιστεί σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες. Πρόκειται για απαλές διαδραστικές πρακτικές βασισμένες στη Yoga που διεγείρουν το μωρό μέσα από το άγγιγμα, την αναπνοή, το ρυθμό, την κίνηση και τη βαθιά χαλάρωση.

Τα μαθήματα βοηθούν στην υγιή σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μωρών ενώ παράλληλα καλλιεργούν την αυτοπεποίθησή των γονιών, ενισχύουν το δέσιμο μεταξύ τους, αποκαλύπτουν απολαυστικούς τρόπους αλληλεπίδρασης και δημιουργικού παιχνιδιού.

Το μάθημα συνδυάζει στάσεις γιόγκα και τεχνικές αναπνοής για τη μαμά, στάσεις γιόγκα για το μωρό, στάσεις γιόγκα για τη μαμά και το μωρό μαζί, κινήσεις ανάπτυξης για το βρέφος, βαθιά χαλάρωση και για τους δυο μαζί. Οι μαμάδες αντλούν πολλαπλά οφέλη από τη γιόγκα για μαμά και μωρό: Οι στάσεις γιόγκα και όλες οι κινήσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανακουφίζουν τη μαμά από τις εντάσεις στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη, αλλά και για να ενδυναμώνουν τις αδύναμες περιοχές του σώματος μετά τη γέννα. Βοηθάει τις μαμάδες να ξανα-ανακαλύψουν τη μαγική δύναμη της αναπνοής, ιδιαίτερα στις καταστάσεις που απαιτούν ηρεμία, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για τη σχέση με το μωρό τους, μαθαίνοντας φυσικούς τρόπους να το ηρεμούν και να συνδέονται μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Ενδυναμώνει το δέσιμο ανάμεσα στη μαμά και το μωρό. Οι μαμάδες μπορούν να εφαρμόζουν τις τεχνικές και στο σπίτι και φυσικά απολαμβάνουν να έρχονται σε επαφή και να κάνουν φιλίες με άλλες μαμάδες, ενώ τα μωρά διασκεδάζουν όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άλλα μωρά! Τα μωρά αντλούν επίσης πολλαπλά οφέλη από τη γιόγκα για τη μαμά και το μωρό: Τα βοηθάει να μεγαλώσουν σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο, αναπτύσσοντας επίγνωση και συναίσθηση του σώματός τους, ενισχύει την εμπιστοσύνη του μωρού στο γονιό, ενδυναμώνει το δεσμό ανάμεσά τους, διευκολύνει τον ύπνο και τη χώνεψη, ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλούν τα αέρια, μειώνοντας το άγχος και το αναπτυξιακό στρες μέσα από τις τεχνικές χαλάρωσης που διδάσκονται

Yλικά / Μεθοδολογία: Mats, φιλοσοφία Birthlight, παιδικά τραγούδια, μαξιλάρια, κ.α..